Plaider fra Afrika

Plaider fra Afrika

Basotho Heritage Blankets er ganske særlige plaider fra Afrika, hvor historien og traditionen går mere end 100 år tilbage. Det er kraftige, varme og bløde tæpper skabt til at holde en evighed, så det kan gå i arv i familien. 

Historien

Basotho Heritage Blanket er designet i et samarbejde mellem Kong Moshesh, grundlæggeren af den stolte Basothonation, og briten Donald Fraser. Basothofolket har siden 1833 været bosat i Lesotho omkring et af Sydafrikas højeste bjerge, Thabo Bosiu. I Lesotho tog Donald Frasers handelsvirksomhed sin begyndelse, da han flyttede fra England i 1876 og etablerede forretning i 1877. 

Donald Fraser fik succes i Lesotho og fik tilnavnet Ramosa Le Ralipere, Father of Kindness, Father of Horses. I 1880'erne fik han idéen til Basotho tæpperne, fordi de grove, kønsløse tæpper som nationen bar, slet ikke harmonerede med folkets stærke karakter og stolthed. Dermed blev Moholobela tæppet skabt. Oversat til dansk betyder det 'din ven', men tæppet fik også tilnavnet 'frugtbarhedstæppet' og er særligt yndet af Basothofolket også den dag i dag.   

Mange har bidraget til både udviklingen og bevarelsen af Basotho Tribal Blankets, og de iøjenfaldende tæpper er blevet en gennemgående del af kulturen i Lesotho, hvor langt størstedelen af hyrderne vandrer rundt i bjergene iført et varmt Basotho Blanket. Se dem i brug i den spektakulære film Black Panther.

Alle tæpper blev tidligere produceret i England, men produktionen er flyttet til Sydafrika hos Aranda Textile Mills.

Selvom Lesotho er grundlagt af 14 forskellige stammer i Afrika, så er det formentlig det eneste land i Afrika, som er forenet omkring ét sprog nemlig Sesotho, hvor Sydafrika til sammenligning har 11 officielle sprog. 

Forskellige plaider med forskellige symboler, farver og historier

Der findes mange forskellige plaider hver med sin historie. Den blå og røde Seanamarena plaid med den skarpe sorte stribe blev designet tilbage i 1930'erne af Charles Hendry Robertson, der ejede en butik i Leribe distriktet i Lesotho, og butikken hed Seanamarena. Ordet betyder 'ligesom dig' og hvis man adskiller ordet i to ' Seana marena' betyder det 'som konger'. 

Seanamarena plaiden er særlig eftertragtet og anses som det ypperste blandt alle Basothotæpperne. I overført betydning på Sesotho betyder Seanamarena 'to swear by the Chiefs', og har motiv af majskolber. I Basothokulturen er det et symbol på frugtbarhed og rigdom. Det er en oplagt og personlig gaveidé f.eks.  bryllupsgave eller gave til fødselaren. 

Se de andre plaider her.

Velgørenhed

For hvert tæppe der sælges internationalt, doneres en andel direkte til organisationen, Sentebale, der betyder 'forget me not'. Organisationen hjælper og støtter de mest udsatte børn samt HIV positive børn i Lesotho.

Fonden er stiftet af Prins Harry, Hertug af Sussex i England og Prins Seeiso af Lesotho. Prins Harry og Prins Seeiso har samarbejdet omkring velgørenhed i mere end et årti, og organisationen Sentebale blev grundlagt som en hyldest til Prinsesse Diana og Seeiso's mor, Dronning Mamohato, der også samarbejdede tæt omkring velgørenhed for HIV- og AIDS ramte.  

Materiale

Materialet er en kombination af uld og dralon. Andelen af uld er presset godt sammen, så plaiden føles mere kraftig end mange andre plaider af uld, men det gør den samtidig blød og varm. Dralon har en vandskyende egenskab, der gør det særligt egnet også som udendørs plaid, når duggen falder. 

Plaiden er derfor oplagt at bruge udendørs på tidlige forårsdage, lyse sommeraftner og i sensommeren. Det er selvfølgelig også et rigtig slumretæppe til sofaen og lænestolen, perfekt til de kolde vinterdage indendørs. 

Materialet er 50% uld og 50% dralon. 

Måler 155 x 165 cm.


Ældre indlæg Nyere indlæg