Historien bag wax print

Historien bag wax print

Afrikansk wax print er ikke bare afrikansk. Der findes mange udlægninger af, hvordan, hvorfor og hvornår. Den historie vi oftest er stødt på, handler om den hollandske virksomhed,  Vlisco, der blev grundlagt i 1846. Wax print herfra kaldes derfor ofte Hollandais eller Dutch wax. Det har du måske hørt om?

Egentlig begyndte det hele med, at Vlisco var inspireret af det indonesiske batikmarked og ville optimere fremstillingsprocessen vha. maskiner i stedet for den tunge håndlavede industri, som var tilfældet i Indonesien. Så i Holland forsøgte de at imitere batik og udviklede også andre designs og producerede i Holland til det indonesiske marked. De sejlede hele vejen langs Afrikas kyst, ned omkring Kap de Gode Håb og op til Indonesien. Håndlavet batik er blot en stærk beklædningstradition her, så Vlisco fik ikke succes med deres moderne designs og fremstillingsmetoder tilbage i 1800-tallet. De måtte finde andre afsætningsmuligheder. 

I stedet viste det sig, at interessen for de hollandske tekstiler var stor i havnene langs den vestafrikanske kyst. I løbet af årene er designs, farver og materialer blevet tilpasset de afrikanske forbrugere og er en integreret del af den afrikanske kultur og tradition. Tidligere var den lokale produktion større end den er i dag, hvor en stor del er rykket til Kina for at omkostningsminimere produktionen. Det har betydet en øget arbejdsløshed. 

Vlisco's design- og produktionsproces er stadig i Holland. Men for at være tættere på det afrikanske marked og de stærke afrikanske kvinder, har Vlisco også fabrikker i Ghana og Elfenbenskysten. Derudover er der yderligere planer om at etablere en fabrik i Nigeria med udgangen af 2018, fordi Nigeria er Vliscos største aftagermarked og har mange designtalenter. 

Netop i designfasen spiller de afrikanske kvinder en afgørende rolle og Vlisco inddrager og lytter til de afrikanske kvinder behov og holdninger, fordi de har stærke meninger om beklædning, designs, symbolikker og farver.

Hvis du er yderligere interesseret i at læse, hvordan Vlisco også træner og uddanner skræddere og skaffer dem arbejde efterfølgende, kan denne artikel anbefales LINK

Og nu vi er i gang med fortællingen om Vlisco, har du også mulighed for at se denne korte animationsvideo om Vlisco's wax print proces LINK


Ældre indlæg Nyere indlæg