Innovative og bæredygtige løsninger

Innovative og bæredygtige løsninger

Tøj- og tekstilproduktionen er verdens næststørste synder efter olieindustrien og udgør et massivt miljøproblem. Vi har et overforbrug af tøj, der er svimlende højt. I Danmark forbruges i gennemsnit pr. person 16 kg. om året, og sammenlignet med gennemsnittet pr. person i hele verden på 5 kg, er det forrykt. Det er et kæmpemæssigt problem, at verdens produktion er fordoblet mellem 2002 og 2014, og køb af beklædningsgenstande er samtidig steget med 60% mellem 2001 og 2016.

Mange taler om, at vi har nået et "cotton peak". Vi har ikke flere marker at dyrke bomuld på, og ideelt set skal flere bomuldsmarker nedlægges og erstattes med marker til fødevareproduktion. Heldigvis er mange i gang med at finde nye innovative og bæredygtige løsninger på vores udfordringer. Flere genanvender resttekstiler og finder helt nye metoder, som på sigt kan minimere bomuldsproduktionen. F.eks. har forskere fra Finland fundet frem til en metode, hvor birketræer, genbrugspapir- og pap samt gamle bomuldstekstiler kan bruges til tøjproduktion. 

De miljømæssige udfordringer i tekstil- og tøjbranchen har i høj grad påvirket vores idéer i mumutane om at genanvende allerede producerede materialer for at minimere alle rester og overskudslagre og dermed undgå den store påvirkning af miljøet. Der er nemlig så meget guld rundt omkring, som i mange tilfælde bare går til spilde. 

Vi blev super begejstrede, da vi i efteråret blev inviteret ud til Kvadrats hovedkontor i Ebeltoft for at tage en snak om bæredygtighed og tekstiler. Siden grundlæggelsen af Kvadrat i 1968 har virksomheden haft et stærkt fokus på en høj kvalitet og minimering af det miljømæssige aftryk i alle processer såsom design, produktion og levering.

Kvadrat anerkender i høj grad, at der konstant er brug for at gentænke produkter og processer og finde nye innovative og bæredygtige løsninger på nutidens udfordringer. Upcycling og recycling fylder en del i Kvadrats målsætning om at minimere det miljømæssige aftryk af f.eks. spild og overskydende tekstiler. 

I efteråret lancerede Kvadrat bl.a. det nye Re-wool-tekstil der er lavet af overskydende uld fra virksomhedens eget garnspinderi. Designet er af Margrethe Odgaard. Det er dog ikke alle Kvadrats overskydende tekstiler, der kan bruges hertil, så derfor sælges de lækre resttekstiler også direkte til andre aktører, og her er mumutane så heldig at være iblandt. 

Der er ikke noget at sige til, at mange danske og udenlandske designere og arkitekter har arbejdet og indrettet sig med Kvadrat i møbler og bygninger igennem mange generationer. Med besøget i Ebeltoft fornemmer vi virkelig, at der er øje for detaljen, kvaliteten og en høj grad af omtanke for miljø og mennesker. 

Det harmonerer så fint med mumutanes koncept og samtidig forenes en gammel dansk og afrikansk tradition i nogle unikke, enkle og alligevel farverige interiør- og designprodukter. Se produkterne som både har integreret Kvadrats og de afrikanske resttekstiler her.  


Ældre indlæg Nyere indlæg