Om os

Brandet

Hvem er vi

mumutane er et livsstilsbrand funderet i ønsket om at forene det bedste fra to verdener og samtidig være med til at støtte op om den positive udvikling, som Afrika er i.

Vi kombinerer enkeltheden i dansk design med en farverig afrikansk æstetik. Vores produkter er designet i Danmark og syet i traditionel afrikansk waxprint tekstil LINK. Denne kombination skaber unikke livsstilsprodukter, som giver et personligt udtryk i både interiør og modetilbehør.

Vi bestræber os på at være bæredygtige i både miljømæssige og socialøkonomiske henseender. Vi køber vores tekstiler lokalt i Afrika frem for hos de store tekstilvirksomheder. Ideen med det er, at reducere tekstilspild og samtidig støtte den lokale udvikling. 

Det betyder, at de fleste af vores tekstiler er rest- eller overskudstekstiler, og at vi kun kan købe en begrænset mængde af hvert stykke tekstil.

Vores produkter designes efter tekstilernes muligheder, og derfor vil vores udvalg af produkter variere løbende både i antal, men også design.


Kvalitet

Vi indkøber tekstiler fra Afrika, overvejende Nigeria. Vi udvælger tekstilerne med omhu, så vi får den rette kvalitet og det rigtige designmæssige udtryk. Vi har bl.a. lavet vaskeprøver på alt, vi har købt for at se, hvad det kan holde til, hvordan det ser ud efter vask, og om farven smitter af. Derfor ved vi også, at alle tekstiler kan vaskes på 30° og farven holder. Vi anbefaler, at man vasker separat i hånden eller på finvask. 

Vi bruger lang tid på at finde de rette leverandører for at sikre den rigtige kvalitet. Det er vigtigt for os at kende vores samarbejdspartnere og sikre at de får en fair og ærlig økonomisk gevinst for deres arbejde og samarbejde med os.

Bæredygtighed

Vi køber vores tekstiler lokalt i Afrika. Lige nu sidder vi selv og designer og syr alle produkter. På sigt er vores mission at skabe en bæredygtig, lokal produktion i Afrika under gode arbejdsforhold og vilkår.

De næste måneder klør vi på og håber, at I tager godt imod produkterne, så vi sammen kan skabe arbejdspladser og håb om en bedre fremtid for unge i Afrika. For uden jer kan det selvsagt ikke lade sig gøre.

Navn

Navnet mumutane er en sammentrækning af to ord mu mutane. Det er fra stammesproget Hausa, som tales af en tredjedel af alle i Nigeria, og betyder ’vi mennesker’. Filosofien bag mumutane er, at vi mennesker samarbejder og skaber muligheder for hinanden på tværs af kulturer og landegrænser.

På den måde eksisterer der en indbyrdes afhængighed mellem os for at vi kan skabe gode vilkår for alle. 

Afrika

Det er udfordrende at lave forretning overalt i Afrika. Vi har relationer i Abuja, Nigerias hovedstad, og derfor er det oplagt at tage udgangspunkt der.

Nigeria er med sine ca. 195 millioner indbyggere det folkerigeste land i Afrika og kontinentets største økonomi. Befolkningstilvæksten forventes tilmed at stige med 100-150% frem mod 2050.

Afrikas spædbørnsdødelighed er faldende, og det har medført en ekstremt ung population, som har ført til en høj arbejdsløshed eller betalte jobs under fattigdomsgrænsen.

Alene i Nigeria ønsker hver anden over 15 år at forlade landet, og 4 millioner nigerianere planlægger at rejse væk eller er allerede på vej til at gøre det.

De talenter, der eksisterer i landet, heraf mange inden for det kreative erhverv såsom kunstnere og designtalenter forlader landet for at søge en bedre fremtid i primært Europa. Det er selvfølgelig forståeligt, men ikke en holdbar løsning. Vi vil derfor være med til at skabe muligheder og håb for en bedre fremtid for især unge kvinder, som netop ofte arbejder inden for design- og tekstilbranchen.

Heldigvis er der mange større virksomheder, der har fået øjnene op for de mange, dygtige ressourcer og det store potentiale i Afrika. Men selvom vi blot er en lille virksomhed med få ressourcer, håber og tror vi på, at vi også kan være med til at skabe muligheder og forandringer for især unge i Nigeria ved f.eks. at sætte fokus på alt det Afrika har at byde på, som vi i Norden endnu ikke har fået øjnene op for.

Vi vil selvfølgelig holde jer opdateret omkring processen gennem vores blog og nyhedsbrev.

Se blog her LINK og tilmeld nyhedsbrev nederst på siden.

Vision

Vores vision har tre elementer:

Æstetisk vision

mumutane forener den nordiske designtradition og den afrikanske tekstiltradition i en utraditionel og cool kombination. Med mumutanes brand og produkter sætter vi fokus på, at Afrika har en masse at byde på, som vi i Norden endnu ikke har fået øjnene op for. Det sker gennem vel designede, alsidige og funktionelle produkter inspireret af Afrika for at skabe varme, livlige og personlige udtryk - både som interiør design og fashion accessories.

Afrika-vision

mumutane er et brand med noget på hjerte. Vi tror, at Afrika kan og vil mere. Vi mener, at den bedste måde at skabe udvikling på er ved at give mennesker arbejde og dermed et økonomisk grundlag for at kunne forsørge sig selv og sin familie.

Arbejdsfilosofisk vision

Vi fokuserer især på give work filosofien, der betyder, at vi ønsker at skabe arbejdspladser for især unge kvinder i Afrika og støtter dem i at producere produkter i en høj kvalitet, så de er salgsbare og dermed giver et økonomisk grundlag for fremtiden.

Bagom

Bag mumutane står vi, Line og Maria som sammen har grundlagt virksomheden, mumutane. To kvinder, med to forskellige baggrunde som komplementerer hinanden så fint og danner et rigtig godt grundlag for at skabe et interessant brand med noget på hjertet.

Nedenfor kan du læse lidt mere om os begge.  

Maria Kastrup Lausten, Cand. merc med speciale i Marketing fra Business & Social Sciences, Aarhus Universitet.

Jeg er uddannet i detailbranchen med fokus på tekstil, trends og mode. I den forbindelse fik jeg særlig interesse for at arbejde metodisk med at skabe gode kundeoplevelser, digitalt såvel som i det fysiske rum.

Efterfølgende læste jeg videre og tog en bachelor i Erhvervsøkonomi og Bæredygtighed, samt en kandidat i Marketing på Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet. 

Efter flere år i en stor international virksomhed, kunne jeg mærke, at min gamle drøm om at blive selvstændig for alvor rørte på sig. Tanken om at skabe noget fra bunden af og opbygge noget, som skaber værdi for andre, var tilpas lokkende til at jeg turde tage springet. 

I min familie har vi gennem mange år opbygget en del relationer og forbindelser til Afrika - særligt Nigeria. Det har været en vigtig inspirationskilde til at skabe mumutane, som er min personlige drøm og ambition om at skabe et brand inden for interiør og livsstil, der forbinder den afrikanske tradition for farver, mønstre og prints med den nordiske design -og modetradition. Jeg tror, at i mødet mellem forskellige kulturer opstår der nye interessante udtryk og aftryk, som skaber masser af glæde og værdi. 

At vi samtidig har en stærk ambition om at skabe arbejdspladser og dermed bedre levevilkår i Afrika, er ikke bare en bonus, men en grundlæggende værdi i mumutane, som vi også håber vores kunder sætter pris på.

 

Line Dalby Gundersen, Designer MA, Designskolen i Kolding.

Jeg er uddannet Designer MA fra Designskolen i Kolding. Jeg har de sidste 12 år arbejdet selvstændig med rum og grafisk design. En af de ting som motiverer og fascinerer mig mest som designer er, at jeg får mulighed for at udfordre den sædvanlige måde at gøre tingene på. Jeg motiveres af at designe et produkt, som rykker forbrugerens grænser og viser dem alternative muligheder, som stadig og endda endnu mere opfylder deres forventninger og behov i både funktionalitet og æstetik. 

Et centralt ord i mit arbejde er ligeledes bæredygtighed. For mig vægter tilblivelsen, produktionen og de mennesker, som er involverede lige så meget som det færdige produkt, forbrugeren og produktets fortsatte levetid. Som designer er jeg nemlig heldig at have mulighed for at gøre en reel forskel for både mennesker og miljø, ved at designe et produkt som tager højde for bæredygtighed fra vugge til grav.

Som designansvarlig i vores firma, har jeg mulighed for at gøre en forskel, ved at generere beskæftigelse til primært unge kvinder i Afrika. Samtidig er det utrolig berigende at dykke ned i en fascinerende afrikansk kultur og arbejde tværkulturelt ved at designe produkter, som kombinerer stolte afrikanske traditioner med et nordiske designudtryk. Jeg håber gennem vores produkter at kunne berige den nordiske kultur med nogle af Afrikas fascinerende traditioner - og ikke mindst vise, at Afrika har rigtig meget at byde på.