About

Brand

mumutane designer unik, grafisk og farverig boligtilbehør i høj kvalitet. Produkterne er kombineret med afrikanske wax print tekstiler, købt lokalt i mindre tekstilforretninger i Afrika, samt overskudstekstiler fra den danske, internationale virksomhed, Kvadrat.

Formålet er at skabe 'product with purpose', og derfor har mumutane en bæredygtig tilgang i flere aspekter af virksomhedens processer og med et særligt fokus på at minimere tekstilspild og produkterne produceres i samarbejde med én af Danmarks største socialøkonomiske virksomheder.

Navnet mumutane betyder 'vi mennesker', og filosofien er, at vi samarbejder på tværs af kulturer og landegrænser for at skabe bedre vilkår for flere mennesker.

mumutane - nordic design african tradition er inspireret af den minimalistiske nordiske æstetik og det vibrante afrikanske udtryk. De afrikanske wax print tekstiler rummer mange symboler og fortællinger om livet i Afrika, og det giver hvert produkt en unik historie. Den kulturelle sammensmeltning tilføjer dermed en personlig designoplevelse til ethvert moderne hjem.

 

Vision 

Æstetik

mumutane forener den nordiske designtradition og den afrikanske tekstiltradition i en utraditionel og cool kombination. Med mumutanes brand og produkter sætter vi fokus på, at Afrika har en masse at byde på, som vi i Norden endnu ikke har fået øjnene op for. Det sker gennem vel designede, alsidige og funktionelle produkter inspireret af Afrika for at skabe varme, livlige og personlige udtryk - både som interiør design og fashion accessories.

Social impact

mumutane er et brand med noget på hjerte. Vi tror, at Afrika kan og vil mere. Vi mener, at den bedste måde at skabe udvikling på er ved at give mennesker arbejde og dermed et økonomisk grundlag for at kunne forsørge sig selv og sin familie. Vi kalder det give work.

Alle puderne produceres i samarbejde med én af Danmarks største socialøkonomiske virksomheder, Huset Venture i Kolding, der har til formål at skabe arbejde for mennesker med nedsat arbejdsevne. 

Derudover har vi en mindre produktion af accessories hos en lokal skrædder i Nigeria, der er drevet af mor og datter. Her gør de meget ud af at uddanne unge kvinder i syprocessen og tager jævnligt praktikanter ind. Derudover har de 3 medarbejdere.   

  Mumutane processes

 

Mission Statement

Mumutane value integrity and commitment, and strive to always provide customers with excellent service and high quality home decor for their home interiors, through an innovative process which has a sustainable approach in terms of using deadstock material as well as a social impact production process.

Mumutane’s objective is to create better work conditions for people in underserved areas in West Africa and Denmark. Our special focus is on colourful home decor which gives a unique, personal expression in Scandinavian homes, and at the same time has a meaningful impact and purpose for people throughout the value chain and teach end-consumers about everyday life in Africa.

Core values

Integrity

We build our brand and reputation through our customers perception and trust in Mumutane based on our promises and actions.

Quality

We intensely work on creating the best products, service excellence and cooperative teamwork.

Commitment

We are responsible and respectful to each other in both our physical and digital environment, act fair and ethically in our business, and never engage in bribery or corruption.

 

Wax print tekstil

Mumutanes produkter er designet og produceret i afrikansk wax print tekstil, som har en helt særlig status i Afrika og blandt afrikanere overalt i verden. Faktisk anses tekstilet for at være det mest symbolladede af alle afrikanske tekstiler, og det er heller ikke uden grund, at tekstilet er så populært og har været det i snart 200 år.

Wax print tekstilet er meget iøjnefaldende med sine klare vibrante farver og sær- egne prints og symboler. Tekstilet er lavet af 100% bomuld og bliver trykt ved brug af voks, hvoraf navnet 'wax print' kommer. Voksteknikken er med til at fremkalde et helt særligt visuelt udtryk, som er en kombination af klare grafiske områder, farver i mange lag og en diffus marmoreret effekt. Denne kombination er med til at give en særlig visuel dimension og optisk effekt i printet. Voksteknikken gør både det, at printet bliver en smule forskelligt fra tryk til tryk, og at farverne er meget holdbare og forbliver flotte og klare selv efter lang tids brug.

Wax print tekstilet er ikke kun smukt og fascinerende at se på. Det er samtidig fyldt med symboler og fortællinger, hvilket gør det til noget ganske særligt. Både symbolerne og farverne afspejler den afrikanske kultur og bruges til at signalere forskellige statements, budskaber eller stemninger. Det kan være alt lige fra hverdagsbegivenheder, relationen mellem mænd og kvinder, natur, musik, rytmer og social status til særlige traditioner og begivenheder. Symbolikkerne kan variere alt efter geografisk placering eller social status. Mange af de populære tekstiler har gennem tiden fået navne og bliver produceret i forskellige farvekombinationer.

Wax print har været brugt af afrikanere til beklædning i snart 200 år. Selvom man skulle tro, at det ikoniske tekstil oprindeligt er afrikansk, var det den hollandske tekstilvirksomhed Vlisco, der under industrialiseringen og den koloniale ekspansion bragte wax print tekstilet til den afrikanske Guldkyst i slutningen af det 19. århundrede. Wax print kaldes derfor ofte Hollandais eller Dutch wax. Tekstilet var oprindeligt designet med henblik på afsætning på det indonesiske marked, og udtrykket var derfor stærkt inspireret af indonesisk batik. Vlisco fik ikke succes på det indonesiske marked og introducerede derfor tekstilet på den afrikanske Guldkyst. Tekstilet var for afrikanerne nyt og eksotisk. Det blev hurtigt populært og et symbol på stil og status. Over tid fik befolkningen stor indflydelse på designet af mønstre, farver og symbolikker, og således kom wax print tekstilet til at afspejle den afrikanske kultur.

Vlisco eksisterer i dag og har også fabrikker i Ghana og på Elfenbenskysten. Virksomheden samarbejder stadig med afrikanske kvinder, hvis holdninger og viden omkring farver, symboler, beklædning og kultur spiller en stor rolle i designfasen af tekstilerne. Mange talentfulde afrikanske designere integrerer ofte wax print traditionen i nye fortolkninger i deres designs, og er ligeledes med til at bringe den stærke tradition videre. Med denne udvikling, har afrikanerne gjort wax print tekstilet til deres helt eget og til noget ganske særligt.

Kvalitet

Vi indkøber tekstiler fra Vestafrika, overvejende Nigeria. Vi bruger lang tid på at finde de rette leverandører for at sikre den rigtige kvalitet. Det er vigtigt for os at kende vores samarbejdspartnere og sikre at de får en fair og ærlig økonomisk gevinst for deres arbejde og samarbejde med os.

Vi udvælger tekstilerne med omhu, så vi får den rette kvalitet og det rigtige designmæssige udtryk. Vi har bl.a. lavet vaskeprøver på alt for at forstå, hvad tekstilerne kan holde til, hvordan de ser ud efter vask, og om farven smitter af. Derfor ved vi også, at alle tekstiler kan vaskes på 30° og farven holder. Vi anbefaler, at man vasker separat i hånden.

Navn

Navnet mumutane er en sammentrækning af to ord 'mu mutane'. Det er fra stammesproget Hausa, som tales af en tredjedel af alle i Nigeria, og betyder ’vi mennesker’. Filosofien bag mumutane er, at vi mennesker samarbejder og skaber muligheder for hinanden på tværs af kulturer og landegrænser og skaber bedre vilkår for flere. 

Afrika

Det er udfordrende at lave forretning overalt i Afrika. Vi har relationer i Abuja, Nigerias hovedstad, og derfor er det oplagt at tage udgangspunkt der.

Nigeria er med sine ca. 195 millioner indbyggere det folkerigeste land i Afrika og kontinentets største økonomi. Befolkningstilvæksten forventes tilmed at stige med 100-150% frem mod 2050.

Afrikas spædbørnsdødelighed er faldende, og det har medført en ekstremt ung population, som har ført til en høj arbejdsløshed eller betalte jobs under fattigdomsgrænsen.

Alene i Nigeria ønsker hver anden over 15 år at forlade landet, og 4 millioner nigerianere planlægger at rejse væk eller er allerede på vej til at gøre det.

De talenter, der eksisterer i landet, heraf mange inden for det kreative erhverv såsom kunstnere og designtalenter forlader landet for at søge en bedre fremtid i primært Europa. Det er selvfølgelig forståeligt, men ikke en holdbar løsning. Vi vil derfor være med til at skabe muligheder og håb for en bedre fremtid for især unge kvinder, som netop ofte arbejder inden for design- og tekstilbranchen.

Heldigvis er der mange større virksomheder, der har fået øjnene op for de mange, dygtige ressourcer og det store potentiale i Afrika. Men selvom vi blot er en lille virksomhed med få ressourcer, håber og tror vi på, at vi også kan være med til at skabe muligheder og forandringer for især unge i Nigeria ved f.eks. at sætte fokus på alt det Afrika har at byde på, som vi i Norden endnu ikke har fået øjnene op for.

Vi vil selvfølgelig holde jer opdateret omkring processen gennem vores blog og nyhedsbrev.

Se blog her LINK og tilmeld nyhedsbrev nederst på siden.

Founder

Bag mumutane står Maria som har grundlagt virksomheden, der danner et rigtig godt grundlag for at skabe et interessant brand med noget på hjertet.

Maria Kastrup Lausten, Cand. merc med speciale i Marketing fra Business & Social Sciences, Aarhus Universitet.

Jeg er uddannet i detailbranchen med fokus på tekstil, trends og mode. I den forbindelse fik jeg særlig interesse for at arbejde metodisk med at skabe gode kundeoplevelser, digitalt såvel som i det fysiske rum. Udover modebranchen, har jeg også arbejdet inden for møbelbranchen. 

Efterfølgende læste jeg videre og tog en bachelor i Erhvervsøkonomi og Bæredygtighed, samt en kandidat i Marketing på Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet. 

Efter nogle år i en stor international virksomhed, kunne jeg mærke, at min gamle drøm om at blive selvstændig for alvor rørte på sig. Tanken om at skabe noget fra bunden af og opbygge noget, som skaber værdi for andre, var tilpas lokkende til at jeg turde tage springet. 

I min familie har vi gennem mange år opbygget en del relationer og forbindelser til Afrika - særligt Nigeria. Det har været en vigtig inspirationskilde til at skabe mumutane, som er en drøm og ambition om at skabe et brand inden for interiør og livsstil, der forbinder den afrikanske tradition for farver, mønstre og prints med den nordiske design- og modetradition. Jeg tror, at i mødet mellem forskellige kulturer opstår der nye interessante udtryk og aftryk, som skaber masser af glæde og værdi. 

At vi samtidig har en stærk ambition om at skabe arbejdspladser og dermed bedre levevilkår i Afrika, er ikke bare en bonus, men en grundlæggende værdi i mumutane, som vi også håber vores kunder sætter pris på.