Wax print tekstiler

Wax print tekstiler
mumutanes produkter er designet og produceret i afrikanske wax print tekstiler, som har en helt særlig status i Afrika og blandt afrikanere overalt i verden. Faktisk anses dette tekstil for at være det mest symbolladede af alle afrikanske tekstiler, og det er heller ikke uden grund, at tekstilet er så populært og har været det i snart 200 år.
Wax print tekstilet er meget iøjnefaldende med sine klare, vibrante farver og særegne prints og symboler. Tekstilet er lavet af 100% bomuld og bliver trykt ved brug af voks, heraf navnet `wax print`. Voksteknikken er med til at fremkalde et helt særligt visuelt udtryk, som er en kombination af klare grafiske områder, farver i mange lag og en speciel marmoreret effekt. Denne kombination er med til at give en særlig visuel dimension og optisk effekt i printet. Voksteknikken gør både det, at printet bliver en smule forskelligt fra tryk til tryk, og at farverne er meget holdbare og forbliver flotte og klare selv efter lang tids brug.
Wax print tekstilet er ikke kun smukt og fascinerende at se på. Det er samtidig fyldt med symboler og fortællinger, hvilket gør det til noget ganske særligt. Både symbolerne og farverne afspejler den afrikanske kultur og bruges til at signalere forskellige statements, budskaber og stemninger. Det kan være alt lige fra hverdagsbegivenheder, relationen mellem mænd og kvinder, natur, musik, rytmer og social status til særlige traditioner og begivenheder. Symbolikken kan variere alt efter geografi eller social status. Mange af de populære tekstiler har gennem tiden fået navne og bliver produceret i forskellige farvekombinationer.
Wax print har været brugt af afrikanere til beklædning i snart 200 år. Selvom man skulle tro, at det ikoniske tekstil oprindeligt er afrikansk, var det den hollandske tekstilvirksomhed Vlisco, der under industrialiseringen og den koloniale ekspansion bragte wax print tekstilet til den afrikanske Guldkyst i slutningen af det 19. århundrede. Wax print kaldes derfor ofte Hollandais eller Dutch Wax. Tekstilet var oprindeligt designet med henblik på afsætning på det indonesiske marked, og udtrykket var derfor stærkt inspireret af indonesisk batik. Vlisco fik ikke succes på det indonesiske marked og introducerede derfor tekstilet på den afrikanske Guldkyst. Tekstilet var for afrikanerne nyt og eksotisk. Det blev hurtigt populært og et symbol på stil og status. Over tid fik befolkningen stor indflydelse på designet af mønstre, farver og symbolikker, og således kom wax print tekstilet til at afspejle den afrikanske kultur.
Vlisco eksisterer i dag og har også fabrikker i Ghana og på Elfenbenskysten. Vlisco samarbejder stadig med afrikanske kvinder, hvis holdninger og viden omkring farver, symboler, beklædning og kultur spiller en stor rolle i designfasen af tekstilerne. Mange talentfulde, afrikanske designere integrerer også ofte wax print traditionen i nye fortolkninger i deres designs, og er på den måde også med til at bringe den stærke tradition og de mange fortællinger om den afrikanske kultur videre. 

Ældre indlæg Nyere indlæg